2014. január 19., vasárnap

3,75

Tom iskolájában bevezették nemrég az e-naplót, így nem került kiosztásra a félévi bizonyítvány, egy kattintás után már meg tudom nézni, ami még kicsit fura, de tetszik.

A végeredmény 3,75-ös átlag. Kissé ambivalens érzéseim vannak ezzel kapcsolatban, s hogy miért? Mert ez nem a képességeinek megfelelő átlag. Minden eddigi bizijét alulmúlta ez a hetedik félévi. Tudom, hogy ez a legnehezebb évfolyam, de ismerem őt és tudom, hogy nem ez a baj, a rosszabb jegyei nem emiatt születtek. Én mindenkit megértek: egyrészt a fiamat nagyon nehéz tanítani, mivel nem egy készséges, együttműködő partner, látszólag flegma, látszólag tiszteletlen néha, és látszólag átgázol időnként mindenkinek a lelkén, viszont ezek szinte kivétel nélkül a magaviseletéhez tartozó tulajdonságok és nem a tanulmányi képességeit tükrözik. Én megértem (bár ismerve a fiamat, aki a felsorolt "rosszaságait" pusztán totális naivitásból követi el, hiszen autista, és ezért ezt nagyon nehéz elfogadnom), valahogy szankcionálni akarják, de épp a gyerek adott tárgyon belüli rossz érdemjegyében kell ennek tükröződnie? Ezért bosszant a dolog.

Eddig megmondom őszintén, azért nem tanultunk együtt, mert nem volt értelme, mindig jó jegyeket hozott, ez hetedik év elejétől kezdett változni, de mint említettem, többnyire a nem odavaló viselkedésének lett a következménye, azzal meg itthon mit csináljak, hogy az órán dührohamot kap. Nem szoktam őt ezért megdicsérni. És persze a fiam sem szent, de nem ám!! Azokat a tantárgyakat nem szívesen (sehogy) nem tanulja, csak ami órán ragad rá, ami őt egyáltalán nem érdekli. Emiatt azt mondom, nemcsak az értékelési rendszerben van a hiba, valamennyire az ő sara is, de erre nekem kell ezentúl jobban odafigyelnem. Bár az utóbbi időben ez irányban javulást tapasztalok, néha megjelenik tankönyvvel a kezében, ami addig nem nagyon volt jellemző. Eddig beérte az órán összeszedett tudással, de kezd rájönni, hogy a definíciókat vagy egyéb pontosabb információkat nem tudja visszaadni itthoni tanulás nélkül.

Ugyanakkor azért ez nem annyira rossz átlag, ha belegondolok, szóval annyira iszonyatosan nem vagyok mégsem elkeseredve, csak ebből nem látszik, mennyi mindent tud. Pl. korábban már foglalkozott a kvantumfizikával, most fizikából hármas!! Ezért mondom a fentieket. De lehetnék biztos optimistább is, hiszen örülnöm kéne, hogy még mindig az iskola tanulója és nem rúgták ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése